Translate

zondag 27 september 2015

Hoe een nieuw project stilaan begint te leven...

Nog steeds op Berenjacht maar ondertussen verschenen er nieuwe interesses... 
De week begon met intens spelen in de zandbak, waar de knikkerbaan weer een beetje uitgebreid en ingewikkelder was gemaakt. Maar ook met 'ik rol je in een pannenkoek'! Een spelletje dat we net voor het weekend ook al hadden gedaan, maar nu door een paar kleuters werd herhaald, en waar ze ontzettend veel plezier mee hadden!
In kleine zandbakjes apart kwam plots iets nieuws tevoorschijn. Dieren op een rij, zwemmend, stappend in dezelfde richting, sporen makend,... 'Mmmm...', dacht Juf, 'eens kijken wat er verder nog mee gebeurt...'Intussen gingen we nog wat knippen en kleven. Met een blad vol prenten over de Berenjacht, eerst knippen en dan een boekje maken om thuis het verhaal te kunnen vertellen (in de juiste volgorde dus). Veel enthousiasme, veel knipoefening, veel denkwerk (want was het nu eerst 'O Jee! Modder' of 'O Jee! Een rivier' ?), en met als resultaat kleurige werkjes.


Ondertussen in de zandbakjes... de hele dierenbak werd erbij gehaald en Quinn, Haroun en Trixie gingen aan het spelen met de beestjes. Veel fantasie, af en toe een leeuw die brulde of een gevecht tussen twee dino's :-)


Maar kijk, daar verscheen alweer een dierenrij, per soort gesorteerd!Dus speelden we ook in de kring een sorteerspel: gekleurde bakjes, gekleurde dieren, en de opdracht werd door de kleuters zelf geformuleerd (!): 'dezelfde kleur Juf, die moet je zoeken!'


We speelden het spel verder en haalden er ook krijtjes bij in dezelfde kleuren. Iedereen kreeg opdrachtjes, iedereen was mee. En toen maakten we rijtjes op een groot karton: drie paarse dieren naast elkaar,


één groen dier er net onder, twee blauwe nog wat verder, één gele daar weer onder,


en Juf tekende rond elk dier een kring. Zo konden we precies zien hoeveel dieren en cirkels we van elke kleur hadden, dus gingen we tellen. 


De paarse hadden 'gewonnen' want die waren met 'veel' en de gele waren met 'weinig'. Er waren er ook met 'evenveel'. Wauw! Goed gedaan mannen!


De knikkerzandtafel werd intussen nog wat uitgebreid met een stuk goot, waardoor daar weer nieuwe dingen te beleven waren!


Terwijl enkele andere kleuters verder speelden met de kringen op het grote karton en rijen maakten met dieren, zelfde kleurtjes bij elkaar zochten,...


... tja... tussendoor kreeg Juf ook een kappersbeurt... oeps! plots geen lange haren meer maar een kort 'coupke'...


Op vrijdag kwam Zana nog eens langs, met haar mama. Ze vindt het leuk in de klas, dat was duidelijk. Binnenkort komt ze elke dag! Nog even wachten!


We maakten die dag ook soep. Samen met het Kabouterklasje en het Drakenklasje. Er werd druk groenten gesneden, en ook de mama en papa van Gabriël kwamen helpen! Kijk, lekker groentjes voor de soep!Haroun begon ondertussen ook aan een sorteerexperiment. Allemaal paarden bij elkaar in zijn vakjesbord!


Nog wat tijd over? Juf had nog een voorbereidend schilderwerkje. De eerste laag van een rond schilderij... Ook Zana genoot met haar handen en met volle teugen, net als Yasmine en Aaron en Lola.

De boekjes hangen ondertussen in de takken aan het plafond :-)


En ons Pauwenkastje staat vol prachtige bomen, geschilderde kaders en een gekleid modderbos :-)


Maar Juf leerde uit de afgelopen week: we gaan iets met dat 'rijtjesmaken' en 'kleurtjessorteren' doen! Dus 'Alles op een rijtje' wordt ons nieuwe project!

4 opmerkingen:

 1. Super inspirerend om te lezen! Bedankt Kris!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een leuk verslag, Kris. De kansen die je zo creëert zijn schitterend. Dat wist ik al, maar merk het des te meer nu ik zelf zo een peuter heb rondlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen