Translate

zaterdag 7 september 2013

de plasticine

Vanaf dag één is de plasticine het meest in trek. Er zijn grote brokken rode, gele en blauwe plasticine, een beetje een speciale soort ook, want zachter en hanteerbaarder dan de meeste plasticine die je gewoon in de speelgoedwinkel koopt. Bij de plasticine hoort speelmateriaal: bordjes, plastic messen (stevige, uit de Ikea :-)), gele schaartjes (de andersgekleurde schaartjes zijn om papier te knippen aan een andere tafel), en allerlei rolmateriaal (kleine deegrollen, rollen met motiefjes erin, dopjes waar je plasticine in kan stoppen en taartjes of koekjes kan maken,...)




De beste manier om een schaar te leren hanteren en goed te leren knippen, is 'knippen in klei of plasticine of iets gelijkaardigs, zoals stevig speeldeeg bvb'. Bilal geeft hier een mooie demonstratie!






Bovendien is de plasticinetafel uitermate goed geschikt om verdrietige kleuters of jonge peuters die pas naar school komen, afleiding te bezorgen en aan het spelen te krijgen. Emin is nieuw in de klas maar kijk, na een uurtje is hij al volop bezig met bolletjes en koekjes maken! Terwijl hij nooit eerder van mama is weggeweest en enkel Turks praat. Maar hij heeft al elke dag plezier, met tussendoor wat tranen, en kan dus ook al dadelijk fijne ervaringen opdoen.



Lexie heeft veel 'geel' gevonden! Zij zit al in ons klasje sinds vorig jaar en automatisch beginnen de al wat oudere kindjes te zoeken naar wat hetzelfde kleurtje heeft. Ze leren de kleuren spontaan, tijdens hun spel.


Vanaf donderdag staat de plasticine op een andere manier geschikt, een beetje moeilijker of ingewikkelder, maar het wordt wel duidelijker: er zijn twee rode bakken in onze tafel op dit moment: in de ene ruimen we alle plasticine op, in de andere moet het spelmateriaal. Niet door elkaar, we zorgen dat alles zijn eigen plekje krijgt. Zo leren de kleuters sorteren van bij het begin.






 En dan komt er meer 'spel' stilaan: bolletjes rollen en presenteren op een bordje als koekjes, worstjes rollen en dat zijn dan slangetjes of iets anders. De concentratie spat eraf!






En ons Mila staat hier een beetje scheef, maar wat maakt het uit? Belangrijk is dat ze me vertelde dat ze een toeter aan het maken was! Zo speelt elke kleuter op zijn manier en op zijn niveau!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten